Tuesday, April 16, 2013

Kini kembali BANGKIT!

Sudah berhabuk blog ni ekk? hahaha..hampir setahun tak update baru sekarang nak update kee Cik NinaMissKechik nih?! Ishkk3...tak patut...Harus didenda! *dengan muka sepuluh sen* maaf ye follower sekalian...Nina teramat sibuk dan stress sebelum ni..dengan keadaan family yang begitu mengejutkan dan hampir tercabut nyawa nak menahan rase sedih kat hati ni..akan tetapi nina akhirnye telah BANGKIT KEMBALI! Yeay!!!!!
Untuk pengetahuna follower kesayangan nina yang nina rindu teramat,nina sedang menyambung pelajaran di Politeknik Merlimau Melaka dan sekarang dalam proses untuk menyiapkan diri untuk final exam...Cepat sungguh mase berlalu...
Banyak yang nina telah lalui sepanjang nina tak dapat nak update blog ni...pahit manis even masin masam pun ade! sedih,marah,gembira dan segala perasaan yang ade telah nina alami dengan hanya setahun..
Nina nak sangat berkongsi kisah hidup nina tahun lepas sebab tahun lepas adalah tahun yang paling sedih buat nina...
Pada awal tahun 2012,ibu nina buat check up untuk kesihatannye sebab ibu asyik semput dan kaki bengkak jer...Semua family risau dengan keadaan ibu sebab ibu asyik nampak pucat dan letih sepanjang mase...So ayah nina bawak ibu ke Hospital Sultan Ismail untuk buat check up untuk kali ke berape pun nina tak ingat sebab ibu mase tu memang banyak kali buat appointment check up...then one day,it's was my first doom day..Sebab bile parent nina balik umah,ayah tetibe cakap yang ibu mengidap barah payudara tahap 1...Sumpah nina cakap jatuh luluh hati nina bile nina dengar...Nina rase macam jantung ni terhenti kejap bile terdengar....Nina cube tenang dulu...then after ibu cakap yang ibu nak pergi keje sebab tak dapat cuti hari tu,nina ikut ayah nina keluar pergi settlekan hal insurance kereta...Nina sepanjang perjalanan tu diam je...Serious nina tk cakap langsung...siit pun tak cakap dengan ayah...Just diam dan lihat pemandangan di luar kereta walaupun tak menarik perhatian...biler ayah nina ajak makan,time tu la...Nina nangis diam2....Nk makan pun nina tak lalu...Biler balik jer rumah,nina terus masuk bilik nina sendiri,menangis nina tak pernah sampai tertidur...Nina tak pernah suke nangis sebab nangis buat nina rase penat but only that day,nina nangis sekuat hati...parent cakap jangan bagitau sesiapepun even adik-beradik...just nina je yang tau pasal ni...nina just diam tak bantah...sepanjang ibu kat HSI untuk buat treatment breast cancer,nina sorang je yang jage...sampaillah ibu keluar hopital selepas selesai pembedahan breast cancer...mase tu nina syukur sangat sebab nin ingat lepas ni family akan kembali baik seperti biase...
Sudah nasib ditimpa tangga or omputih ckap...like karma hit in your face....2 minggu selepas ibu kluar hospital,abang mule dengan perangai die dengan kluar malam biler kawan die ajak  teman hantarmotor abang die ke mane pun nina tak tau...mase die bawak motor,ade traffic jam tapi die tak pun ade ro-clock kat situ..dengan hanye ikut kate kawan die suruh patah balik tu! Die accident dengan kereta yang sedang berhenti di tepi jalan dan disebabkan kegelapan di situ...BAMM! Die berlanggar dengan kereta...Mase tu nina tidur sebab penat sangat...tetibe pintu bilik nin kene ketuk...nina ingat nak pe ayah nina ketuk pintu malam2 buta ni...sekali lagi hati nina jatuh berdengup dengar ayah nina cakap "Duduk rumah jage adik...ayah ngn ibu nak kluar....abang accident.".Nina serious terkejut dengar...Sepanjang nina duduk dengan adik2 nina yg sedang tidur ni,nina lansung tak tidur...nina asyik terfikir yang bukan2...takut kalau nina kehilangan satu2nye abang nina yang nina ade ni...nina takut sangat nak tengok ibu,ayah n adik2 macam mane pulak...Nina berdoa sepanjang tu..berharap ape yang nina fikir ni tak terjadi...nina tak rase nina boley hadapi ni semua pada waktu yang begitu singkat...Nina baru je abz SPM mase tu so dalam hati nina cakap 'Aku baru 18 tahun..tak tau ape2 pun pasal dunia ni...minta tolongla jangan burukkan ia lagi...'.Menangis nina berdoa.Nina risau dan amat takut mase tu...Nina tak ade sape pun nak dikongsikan..nina just diam dan simpan...Sepanjang abg kat hospital,nina jugak yang jage...Nina kadang2 tak tidur malam hanya nak jage abg nina yang patah kaki..setiap mase die mengadu sakit kat hati die kadang2 tu die makan ubat pelali sakit sampai tertidur die...sedih nina tak boley nak bezakanla..nina mase tu nak nangis pun ade tapi nina tahan selagi boley...Sampailah abg dpat keluar hospital,nina memang bersyukur sangat2...
Akan tetapi musibah datang berturut-turut tanpe henti....selepas satu,satu lagi then satu lagi...Nina rase mase sungguh sakit hati ni...Nina rase macam nak mengalah pun ade..tetapi memikirkan ibu,abang n adik2 nina yang baru form 1 n tahun 1,nina tabahkan hati...Seminggu sebelum nina sambung belajar kat Politeknik Sultanah Bahiyah di Kulim,Kedah...Ayah nina tetibe ade pendarahan otak mengejut...Nina memang rase hati ni hampir nak berhenti n nak mati pun ade...hampir rase da tak sanggup...Nina terpakse tangguhkan pelajaran nina buat beberape minggu...Dengan bantuan dn sokongan saudara-mara,ade makcik syorkan nina tukar Politeknik sebab polteknik nina mase tu terlalu jauh...Akhirnye dapat jugak...Akan tetapi ade susahnye,nina terpakse memakse diri ni bangun pagi then pergi bank,sekolah then pejabat pos untuk pertukaran politeknik nina...Nina akhirnye dapat Politeknik Merlimau Melaka...Setelah selesai,nina fokuskan kat menjage ayah...menjage ayah sangatla memilukan...ayah sememangnye selamat tetapi mase tu bukan ayah yang nina kenal..ayah selepas pembedahan otak,ayah sedikit sebanyak mengalami sedikit amnesia sebab ayah asyik lupe keadaan sekelilng dan sering mengalami flashback-shock..ayah asyik cakap bende yang sudah lame...ade beberape kali nina tak tidur selame 2-3 hari...tapi nina tahan diri dari perasaan negatif...sampaila ayah dapat keluar hospital...selang beberape hari,nina terpakse pergi daftarkan diri ke Politeknik Merlimau Melaka...Dalam keadaan yang tak begitu stabil,ibu yang masih sakit,abang yang masih belom pulih sepenuhnye,nina terpakse akur untuk pergi..Ibu berulang kali cakap 'jangan risau family kat sini..nina pergi sane mesti study...Ibu walaupun sakit tapi tetap berusaha utk kuatkan diri ibu kat sini utk nina...'...Sumpah nina nangis...Nina bernasib baik,ade yang sudi tolong hantar nina...Atuk saudara nina telah menghulurkan bantuan kt nina utk hantar nina ke Politeknik *Kami betul2 berterima kasih* Kat sane nina bertungkus-lumus untuk mendaftar....
Syukur Alhamdulillah..segale2nye telah kembali pulih...Ayah nina semakin baik,ibu semakin pulih dan abang semakin pulih jugak!!


-My Beloved Family-

Terima kasih sudi membace entry saye! Jangan lupa untuk komen dan like ^^

1 comment:

Salam para pembaca dihormati sekalian! komen la...Nina hargai sangat-sangat jasa korang =)

Hak Milik Cipta Oleh NinaMissKechik Selamanya