Tuesday, November 20, 2012

Pra-persiapan berhijrah =)

 
pejam...
celik...
pejam...
celik...
Hai...rupanye saye hanya ade lebih kurang 2 minggu saje tinggal sebelum pergi merantau...asyik terfikir ape jadi kat aku nanti bile kat sane...jauh berbatu dari tempat asal aku di Johor ni hah....Mule terfikir,nanti family kt sini rindu tak kat aku,diorng akan risau tak kt aku nanti...T_T...
Dalam asyik membuat persiapan ni,saye rase berat hati nak pergi sane...terase seperti tak nak pergi pulak....hmmm...Kekadang terfikir betul atau tidak keputusan saye untuk ke Kedah jauh dari keluarga tersayang ni...Masih ragu-ragu dengan keputusan saye masih hanya ade lebih kurang 2 minggu sebelum saye ke sane...
Berbalik kepada persiapan saye,selama 2 minggu sebelum ni family saye asyik keluar beli barang saye dan bile parent saye suruh saye senaraikan barang keperluan saye...Fuh!! panjangnyer!!! Maklumlah,saye baru pertama kali akan berhijrah bersendirian tanpa teman....Jadi pelbagai barang yang muncul di kepala saye sampai saye pening dibuatnye...mane taknye...asyik-asyik risaukan perkara yang negatif yang akan berlaku pada saye sehingga saye ingin membuiat persiapan awal...Amboi! Phobia kau ye nina...takut bebenor aku ni,,,hahaha! serious,Phobia tahap kriktikal ni taw..semua perkara negatif dah terpacak dalam kepalang ni hah..family saye sampai cakap :

"Banyak bebenor ko nak bawa ni...bawak yg penting-penting je dulu..yang lain kemudian.."
Sedang asyik mengemas barang ni,saye free-free kene sound malu siput..haha! Excited giler nak pergi Kedah...Maklumlah,baru first time merantau jauh dari keluarga setelah hampir zaman kekanakan saye bersame keluarge tersayang sahaje,jadi inilah masenye saye untuk berdikari...

Tapi sewaktu mengemas ni,terdetik di hati dan fikiran saye sebentar,mase berlalu begitu pantas sehingga saye sendiri tak menyedari bahawa saye sudah berumur 18 tahun dan akan melanjutkan pelajaran ke tahap lebih tinggi.Ayah saye selalu ingatkan saye dan sering mengulangi nasihat die yang bermakna:

"Jangan pernah ada sikap putus asa...Cabaran sentiasa datang dari pelbagai aspek akan tetapi itu hanyalah ujian semata-mata...Jangan kalah dengan masalah.."

Kate-kate ayah sungguh bermakne,setiap kali ayah saye bercerita sewaktu die melanjutkan pelajaran di luar negare iaitu di Jepun...Die mesti menceritakan keperitan lebih dari kemanisan yang dihadapi ayah sewaktu itu.Pernah sekali ayah saye menceritakan tentang tekanan yg dihadapi oleh pelajar di sane...Ayah kate ade sampai satu tahap di mane seorang pelajar itu pergi ke tengah padang kampus itu dan menjerit pada waktu malam...Saye seprti tak percaye..Pade mulenyer saye tak percayelah tapi selepas saudare saye membuat research melalui internet tentang Jepun...die dapat tahu jumlah kematian bunuh diri di Jepun begitu tinggi dan antara mangsanye ialah di kalangan remaje iaitu pelajar...Ape lagi kami pun terkejut beruk lah kat situ dan akhirnye kami percaye juge...
Oklah,panjang jugak entry saye kali ni...hehe...harap korang enjoy membacenya =) 
Assalamualaikum dan salam sejahtera!
 

Terima kasih sudi membace entry saye! Jangan lupa untuk komen dan like ^^

2 comments:

  1. dah usha n dah follow...kalau berminat nak tukar2 bloglist sila komen kat entry dibawah dan tinggalkan link blog sekali :

    ada dua bloglist:
    1. Bunga
    2. Kumbang

    http://cik-emma.blogspot.com/2012/11/siapa-nak-magic-mug-cepat-tengok.html

    ReplyDelete
  2. Nice blog. teruskan usaha. singgah n follow. next time saya singgah lagi k'

    ReplyDelete

Salam para pembaca dihormati sekalian! komen la...Nina hargai sangat-sangat jasa korang =)

Hak Milik Cipta Oleh NinaMissKechik Selamanya