Friday, August 10, 2012

Cegah dari kanser


Assalamualaikum dan salam sejahtera!
Hari ini dipagi yg sngt mulia,nina nak berkongsi ilmu yang telah nina dpt sepanjang nina menghayati internet.Nina ingin berkongsi ilmu tentang kanser yang kini semakin meningkatIbu kesygan nina pun pernah ade penyakit kaser iaitu kanser payudara,family nina beruntung kate doktor sebab ibu baru je dikenalpasti pada awal lg.Tetapi family nina masih takot kalaw penyakit ibu tu meningkat secare mendadak.Ibu baruw jer lepas buat pembedahan 2 bulan yang lepas dan akan menjalani rawatan kemoterapi lepas raye nanti.
Ok,berbalik kepada tajuk yang asal.Nina akan terangkan tanda2 awal untuk semua penyakit kanser yang sering diabaikan oleh kite semua.



1. Kanser pangkal rahim
  • ade lelehan/pendarahan luar biase
  • berase sakit lepas bersenggam/turun berat badan.
2. Kanser payudara
  • bengkak/gumpalan di payudara
  • keluar cecair darah di puting/kelenjar di ketiak membesar/ade kedut di payudara.
3. Kanser usus besar
  • Tabiat buang air berubah/turun berat badan
  • berlaku pendarahan ketika buang air/sakit dalam perut dan usus.
4. Kanser paru-paru
  • batuk kuat,batuk berdarah,sesak nafas,sakit dada,turun berat badan.
5. Kanser perut
  • turun berat badan,muntah berdarah,sistem pencernaan tak teratur,cepat kenyang wlaupon makn skit jer.
6, Kanser limpa
  • sakit di bahagian abdomen,tak ade selera,turun berat badan,kulit dan mate kuning,bengaka pd bahagian abdomen
7. Kanser ovari
  • haid tk teratur,tumbuh keras di bahagian abdomen,sakit mase bersenggama,bulu rambut tumbuh lebih,suara menjadi lebih dalam.
8. Kanser otak
  • sakit kepala,asyik muntah,penglihatan terganggu,lenah/lumpuh,pening/pitam,pelupa,personaliti berubah.
9. Kanser prostat
  • susah buang air dan sakit mase buang air.
10. Kanser darah/leukimia
  • letih,pucat,mudah lebam dan senang dijangkiti.
11. Kanser tekak
  • suara garau/serak,ketumbuhan di tekak,susah nak telan,kelenjar di tekak bengkak.

Jadi para pembace sekalian,hati-hati bile mendapat salah satu dari pada tanda-tande yg berikut ditakoti para pembace adelah salah seorang drpdnya...Jage kesihatan dan selalu buat healthy check up taw...Nina sayang para pembace semue sebab nina tak pe yg nina da rase sebelum ni terjadi pd korang...Jage diri!!! Kbaii!!
Assalamualaikum dan salam sejahtera! =)
Terima kasih sudi membace entry saye! Jangan lupa untuk komen dan like ^^

3 comments:

  1. My cousin ada yg dah mninggal sbb kanser :(
    BTW,semoga ibu Nina cepat sembuh.Amin (;

    ReplyDelete
  2. dear nina.. moga ibu lekas sembuh sepenuhnya..

    ReplyDelete

Salam para pembaca dihormati sekalian! komen la...Nina hargai sangat-sangat jasa korang =)

Hak Milik Cipta Oleh NinaMissKechik Selamanya